Camiel Geschiedenis

Bij deze wil ik me bij deze even voorstellen; mijn naam is Camiel Brants en ik ben geboren en getogen in Goirle, de parel van Brabant. Ik zag het levenslicht op 23 mei 1977.

Van kleins af aan ben ik gefascineerd geweest door de onderwater wereld; op jonge leeftijd werd ik dan ook lid van zwemvereniging de Tilburgse Watervrienden waar ik ben gestart met zwemles. Tijdens het diploma A zwemmen duurde het erg lang voordat ik naar het diepe bad mocht. De zweminstructeur dacht dat ik niet kon zwemmen, aangezien ik de meeste tijd van de les met mijn hoofd onder water zat. Ik had echter nooit begrepen dat het de bedoeling was dat ik juist met mijn hoofd bóven water moest zwemmen! Op 8 jarige leeftijd leerde mijn oudere broer mij buddy-breathen tijdens een vakantie in de Ardèche, Frankrijk. Daar ben ik geloof ik echt definitief verslaafd geraakt aan alles wat met onder water zijn te maken heeft.

Als 12 jarige haalde ik mijn snorkel diploma A, B en C bij de Tilburgse Watervrienden. Een jaar later, in 1990, ben ik Lid geworden van duikvereniging TRB-RES. Dit was het begin van een nieuw hoofdstuk in mijn duikcarrière; eindelijk was ik oud genoeg om aan het snorkelduiken te beginnen bij de NOB (Nederlandse Onderwater Sportbond). In dat zelfde jaar startte ook Joeri Vinkx bij dezelfde duikvereniging. Al gauw carpool-fietsten we elke vrijdagavond naar de theorie, en zondagmorgen naar het zwembad voor de training. Ik herinner het me als een hele leuke tijd, waarin we vaak creatieve oplossingen moesten bedenken om maar zo veel mogelijk te kunnen duiken. Zo hadden we fietskarren gemaakt waarmee we konden gaan duiken in de lokale plassen. Dit hebben we veel gedaan in zomerdagen, maar ook in winter. Dan was het wel prettig om te fietsen; je was warm als je ging duiken en uiteindelijk werd je weer warm als je heel hard naar huis moest fietsen.

Na een aantal jaren heel veel en fanatiek duiken, haalde ik in 1996 mijn 4* NOB - CMAS brevet. Voor mij opende dit weer een nieuw hoofdstuk in het duiken naar het onbekende. Een jaar later deed ik mijn eerste ervaring op met nitrox. Dat was geloof ik de start van het technisch duiken voor mij. Vanaf dat moment ging ik gestaagd verder met het verkennen van alle takken van de duiksport. Zo gingen we regelmatig wrakduiken, ijsduiken en grotduiken. Achteraf was het een hele interessante tijd waarin we het “Technisch duiken” zoals ze dat nu noemen, eigenlijk zelf uitvonden. Dit deed ik samen met mijn duikmaatjes, waaronder Hans Paapen en Joeri Vinkx.

Naast het zelf leren en verder uitdiepen van de duiksport, vond ik het ook leuk om andere duikers verder op weg te helpen. Dus in 2004 werd ik club-instructeur en uiteindelijk in 2006 2* NOB instructeur en later IANTD instructeur.

In 2009 was het eindelijk mogelijk om een lang gekoesterde droom werkelijkheid te laten worden door de aanschaf van de Megalodon Rebreather. Hiermee kon ik weer een stap verder zetten in de duiken die ik graag wilde maken.

Het maken van expedities naar bijzondere wrakken en grotten is een van mijn grootste passies. Deze passie deel ik met TNT Diving en vaak ook samen met nog veel andere duikers uit Nederland, maar ook uit Denemarken en Engeland. Met hen beleef ik graag mooie avonturen, en verleggen we grenzen.

In mijn dagelijkse leven ben ik werkzaam als Technisch directeur bij een bedrijf dat is toegericht op het ontwerpen en bouwen van onderzeeboten. Met een team van bevlogen techneuten ontwerpen en maken wij onderzeeboten voor 1 t/m 8 personen die tot een diepte kunnen gaan van 50 t/m 2.000 meter.

Ik heb het geluk dat ik een super lieve vrouw heb getroffen; Lieke, mijn lot uit de loterij. Zij maakt het o.a. ook mogelijk dat ik mijn geliefde duiksport kan beoefenen. Daarnaast hebben we twee lieve kindjes:  Evi en Hugo die op drie en vier jarige leeftijd al fanatieke zwemmers zijn...

Hier vind u mijn kwalificaties als instructeur.

Meest recente nieuwsartikelen

Geen nieuwsberichten gevonden