Open Water Sidemount.

Sidemount duiken is een nieuwe manier van duiken. Het verschil zit niet in het duiken zelf, maar ook in de manier waarop je set gedragen wordt. Bij sidemount duiken draag je de fles(sen) namelijk aan de zijkant (sidemount) van je lichaam ipv op je rug (backmount).

Daarnaast biedt het sidemount duiken de navolgende voordelen:

De  flessen hang je boven en onder aan een speciaal voor sidemount duiken ontworpen harnas. Hiervan zijn er net als bij de backmount vesten, diverse uitvoeringen van op de markt. De fles zit niet vast op je rug, maar hangt aan je zijde, onder je oksel. Zo is het mogelijk om de flessen overal naar toe te bewegen en jezelf dus smaller te maken om gemakkelijker op speciale plekken te komen. Denk hierbij aan het betreden van een wrak of een grot.

Sommige duikers vinden zichzelf meer flexibel omdat ze niet afhankelijk zijn van een buddy, solo duiken is beter te verkopen wanneer je 2 compleet gescheiden systemen voor jezelf hebt, iets wat side mount duiken dus biedt.

Omdat de flessen naast je hangen kan je er eigenlijk alles mee, zoals hierboven beschreven ben je flexibeler. Dit werkt al mee aan de veiligheid. Bij bijvoorbeeld bootduiken is sidemount duiken zeker een voordeel als je bijvoorbeeld de flessen naast de boot hangt en pas aanhangt als je zelf te water bent gegaan. Maar het is ook mogelijk om onder water de fles en automaat te bedienen. Iets wat moeilijker gaat als je de fles op je rug hebt. Meer voordeel heb je als je onderwater moet wisselen van flessen tijdens een probleem oplossing.

Geen zware fles meer op je rug. Doordat de flessen aan de zijkant van je lichaam hangen, zweef je ook gemakkelijker onder water. Hierdoor ben je meer in balans. Buiten het water is het ook gemakkelijker om met de flessen te lopen omdat deze gemakkelijk verwijderd kunnen worden van het harnas. Het is dan ook mogelijk om bijvoorbeeld fles voor fles naar de waterkant te dragen, of vandaar weer terug naar de auto, wat een aanzielijke belasting scheelt voor de duiker betreft te heffen gewicht.

Al met al biedt sidemount duiken vele voordelen, wilt u meer weten dan kunt u ons altijd contacteren

Meest recente nieuwsartikelen

Geen nieuwsberichten gevonden